Skip to main content

Защо медът е толкова полезен?

мед

Има много причини, поради които медът понякога е наричан течно злато.

Не само, че е вкусен подсладител за всякакви рецепти и закуски, но има и много известни ползи от меда.

В Zarbee's не можем да му се наситим! Медът е звездната съставка във всички наши продукти за кашлица и укрепване на имунната система. Но какво го прави толкова специален?

Нека да навлезем дълбоко в произхода на меда и да разберем защо е използван в продължение на хиляди години.

Къде започва всичко това?

Процесът на производство на мед е едновременно завладяващ и малко особен.

След като пчелите съберат нектар от цветята, те го отнасят обратно в кошера си и го регургират. Там той се съхранява в пчелна пита, където размахването на крилата на пчелите помага да се предизвика изпарение, превръщайки меда в лепкава сладка течност, която познаваме и обичаме. (1)

Трудно е да се определи точният произход на употребата и консумацията на мед от хората, тъй като той е бил използван от хора по целия свят през цялата история. Историците дори са намерили доказателства, които предполагат употребата му в праисторически времена. (2)

Смята се, че пещерни рисунки, открити в Куевас де ла Араня в Испания, изобразяват най-ранните известни данни за хора, търсещи мед, които датират отпреди около 8000 години.

Междувременно най-ранните сведения за пчеларство са открити в храм, построен през 2400 г. пр. н. е. близо до Кайро. (3)

В древния Египет медът е бил съставка на сладкиши, опечени и поднесен като дар на техните богове. Той също така е служил като съставка в процеса на балсамиране.

Древните гърци (4) са го използвали и като дар за боговете, както и в много рецепти, включително в алкохолната напитка на боговете - медовината.

Във вавилонските и шумерските (4) клинописни писания, датиращи от около 2000 г. пр.н.е., също се споменава за използването на мед за дарове и в свещени сгради.

Оттогава медът има много приложения, от храна и напитки до религиозни ритуали и като естествено лекарство.

Той е бил основният източник на сладост преди преработената захар, но остава изключително популярен днес.

Въпреки че най-често се използва като подсладител за добавяне към чай, печива и сосове, медът има и много ползи за здравето.

1. Медът и облекчаване на кашлицата

Медът се използва като естествено средство за лечение на кашлица от години. Световната здравна организация (СЗО) също одобрява включването на мед като лекарство за кашлица за деца (5).

Кашлицата е естественото рефлексно действие на организма Ви, което се опитва да изчисти дихателните Ви пътища от дразнене или излишен секрет.

Но особено през нощта, кашлицата може да наруши съня Ви и да Ви накара да се чувствате уморени и раздразнителни на следващата сутрин.

Консистенцията на меда означава, че може да покрие раздразненото гърло и лигавицата, което има успокояващ ефект, който може да намали честотата и тежестта на кашлицата (3).

Ако страдате от кашлица, обмислете използването на сиропа за кашлица и възпалено гърло на Zarbee's, който също съдържа глицерол и листа от бръшлян, за да Ви помогне да успокоите гърлото си (6, 7).

2. Полезни свойства на меда

Установено е също, че медът съдържа много минерали и хранителни вещества. Това може да зависи от вида мед, но е установено, че съдържа фосфор, калций, калий и магнезий (8).

Въпреки че съществуват само в малки количества, хранителните вещества от меда го правят по-здравословен хранителен избор от обикновената захар (8).

3. Медът е малко по-добър за нивата на кръвната захар

Медът има малко по-нисък гликемичен индекс (GI) (мярка за това колко бързо дадена храна ще повиши кръвната Ви захар, когато се консумира отделно (9) в сравнение с рафинираната захар, което означава, че все пак ще повиши нивата на кръвната Ви захар, но не толкова бързо, колкото захарта (10).

Медът също така обикновено е по-сладък от захарта, което означава, че може да използвате по-малко от него при готвене.

Освен това медът е естествено стабилна храна, което означава, че може лесно да се съхранява при стайна температура в сухи условия и рядко се разваля (11).

Може ли всеки да има полза от меда?

Много хора могат да имат полза за здравето от меда. Въпреки това, някои хора могат да бъдат алергични към мед и да имат леки до тежки реакции, особено тези, които вече са склонни към поленови алергии (10).

Ако имате някакви притеснения, говорете с Вашия лекар.

Също така не трябва да се дава мед на бебета под 12 месеца. Това е така, защото тяхната все още развиваща се храносмилателна система увеличава риска от развитие на детски ботулизъм (11), рядък вид отравяне, което може да причини сериозно заболяване.

Въпреки това, за много хора медът може да има много ползи за здравето.

Но преди да започнете да го добавяте към всичко, просто не забравяйте, че медът все още се счита за добавена захар и като такава винаги трябва да се консумира умерено. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

Библиография

1.National Honey Board. (n.d). How Honey Is Made. Available at: https://honey.com/about-honey/how-honey-is-made (Accesed 23 March 2023) 

2. Callaway, E. (2015). Early farmers minded their own beeswax. Nature. Available at: https://doi.org/10.1038/nature.2015.18771 (Accesed 23 March 2023) 

3. The Honey Association (n.d). A brief history of honey. Available at: https://www.honeyassociation.com/about-honey/history (Accesed 15 April 2025) 

4. National Honey Board. (n.d). Honey History Facts. Available at: https://honey.com/about-honey/how-honey-is-made (Accesed 23 March 2023) 

5. World Health Organization. (2001). Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/WHO_FCH_CAH_01.02 (Accesed 23 March 2023) 

6. Eccles, R., & Mallefet, P. (2017). Soothing Properties of Glycerol in Cough Syrups for Acute Cough Due to Common Cold. Pharmacy (Basel, Switzerland), 5(1), 4. Available at: https://doi.org/10.3390/pharmacy5010004 (Accesed 23 March 2023) 

7. European Medicines Agency (2018). ‘Herbal summary for the public on Hedera helix L., folium?’. European Medicines Agency.  Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/ivy-leaf-summary-public_en.pdf (Accessed 23 March 2023). 

8. Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition & metabolism, 9, 61. Available at: https://doi.org/10.1186/1743-7075-9-61. (Accesed 23 March 2023).  

9. Diabetes UK. (n.d). Glycaemic index and diabetes. Available at: https://www.diabetes.org.uk/living-with-diabetes/eating/carbohydrates-and-diabetes/glycaemic-index-and-diabetes (Accesed 23 March 2023).  

10. Bobiş, O., Dezmirean, D. S., & Moise, A. R. (2018). Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 4757893. Available at:  https://doi.org/10.1155/2018/4757893. (Accesed 23 March 2023).  

11. Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. (2017) ‘Honey And Health: A Review Of Recent Clinical Research’, Pharmacognosy Res., 9(2), 121-127. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ (Accessed 23 March 2023). 

12. Aguiar, R., Duarte, F. C., Mendes, A., Bartolomé, B., & Barbosa, M. P. (2017). Anaphylaxis caused by honey: a case report. Asia Pacific allergy, 7(1), 48–50. Available at: https://doi.org/10.5415/apallergy.2017.7.1.48 (Accesed 23 March 2023).  

13. Tanzi Pharm, M. & Gabay Pharm, M. (2002). Association Between Honey Consumption and Infant Botulism. Pharmacotherapy, 22(11), 1479-1483. Available at: https://accpjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1592/phco.22.16.1479.33696 (Accesed 23 March 2023).